Generende lyde og svingninger.


Morgenavisen Jyllandsposten 9-9-98.

STØJ En undersøgelse skal klargøre, hvor mange danskere, der plages af infralyd og lavfrekvent støj
I de flestes øjne rangerer de på linje med folk der tror på UFO'er, månestråler og spøgelser. Danskere, der plages af infralyd og lavfrekvent støj. Ingen tror på dem, når de fortæller, hvordan de holdes vågne om natten at dybe brummelyde og pulserende svingninger, og ingen ved, hvor udbredt fænomenet er, og hvad det præcist skyldes. Selv siger de, at mere end 1000 danskere plages at de usynlige bølger, mens Miljøstyrelsen derimod kun har kendskab til ganske få, der er alvorligt generet.


Lydekspert og professor ved Aalborg Universitet, Henrik Møller, har derfor netop sendt et omfattende spørgeskema ud til alle landets kommuner og amter, samt en række rådgivende ingeniørfirmaer, der skal danne grundlag for en undersøgelse at problemet.
Dybe lyde


”Jeg synes efterhånden, det er på tide, at nogen gør noget for at undersøge, hvor stort et problem, der er tale om. Der har altid været folk, der påstod, at de var generet af dybe lyde, men der er aldrig nogen, der har undersøgt problemet nøjere", siger han.


Hos Miljøstyrelsen, tror man imidlertid ikke rigtig på, at man kan bruge den nye undersøgelse til noget i styrelsens miljøregulerende arbejde. ”Selv om jeg er overbevist om, at der er nogle mennesker, der føler sig meget generet, tror jeg ikke, at der er tale om så mange, at vi bliver nødt til at lave om på de grænseværdier, vi har i dag,” siger civilingeniør Otto Dyrnum fra Miljøstyrelsen.
Et andet sted sætter man megen pris på det nye initiativ. Solveig Odderskov dannede for godt og vel to år siden foreningen ”Infralydens Fjender” for danskere, der plages af infralyd og lavfrekvent lyd.


Glad for initiativet
”Det er pragtfuldt, at nogen går ind i det her. Der er altså over 1000 danskere, der lider, og det er så sandelig på tide, at vi får en forklaring på, hvor lydene stammer fra,” siger hun. Så langt er det nu ikke sikkert, at professor Henrik Møller kommer. ”I første omgang vil vi prøve at registrere problemets omfang. Er det væsentligt, vil vi gå videre, prøve at finde ud af hvad det skyldes, og hvad man kan gøre for at hjælpe de folk, der er generet at det," siger han.
 

 
 


Retur til Artikelindex