Dansk forsker: Dårlige mobilantenner giver højere stråling


 

Kilde: Ingeniøren, Jakob Møllerhøj , tirsdag 07. feb 2012 kl. 07:14

Mobiltelefoner med mindre effektive antenner sender med op til 100 gange stærkere effekt end telefoner med veldesignede antenner. Forbrugerne har dog ingen chance for at beskytte sig, for der findes ingen tilgængelig oversigt over antennekvaliteten i de enkelte telefoner.

Ikke alene kan en mobiltelefon udstyret med en ineffektiv antenne have svært ved at få forbindelse til mobilnettet. En dårligt designet antenne får som udgangspunkt også telefonen til at sende kraftigere, hvilket betyder kortere batterilevetid og en højere SAR-værdi, forklarer professor ved Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen.

SAR står for Specific Absorption Rate og er et mål for den varme, som en mobiltelefon kan danne i den menneskelige krop. SAR bliver målt i watt per kg. Temparaturstigningen er i værste tilfælde i størrelsesordenen nogle tiendedele af en grad, oplyser Gert Frølund Pedersen.

»I forhold til de dårlige antenner, så sender telefoner med gode antenner meget bedre op til mobilmasten, uden at sende ret meget stråling ind i hovedet på forbrugeren,« siger han.

Hvorvidt stråling fra mobiltelefoner har en skadelig helbredsmæssig effekt, har været heftigt diskuteret de senere år. I 2011 placerede verdenssundhedsorganisationen WHO mobiltelefoni i den såkaldte risikogruppe 2B, hvilket dækker over, at stråling fra mobiltelefoni muligvis kan være kræftfremkaldende.

Senere i 2011 konkluderede en undersøgelse fra danske Kræftens Bekæmpelse, at der ingen sammenhæng er mellem mobiltelefoni og kræft i hjernen. Kræftens Bekæmpelse anbefalede i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen dog alligevel – ud fra forsigtighedsprincippet – børn og voksne at anvende håndfri sæt, når de snakker i mobiltelefon.

Som Gert Frølund Pedersen tidligere har fortalt til ing.dk, er der op til en faktor 10 i forskel på, hvor effektiv mobiltelefoners antenner er, men tallene, der afslører, hvilke telefoner der har en effektiv antenne, er dog ikke offentligt tilgængelige. Ifølge Gert Frølund Pedersen er typen af telefoner med en dårlig antenne fordelt mere eller mindre vilkårligt mellem de forskellige fabrikater, og det er derfor så godt som umuligt for forbrugeren at identificere de gode og dårlige telefoner rent antennemæssigt.

Læs også: Enorm forskel på effektiviteten af telefoners antenner

Antennekvaliteten bevirker, at der er stor forskel på den effekt, en mobiltelefon sender med, og dermed også på telefonens strømforbrug og batterilevetid.

»Hvis antennen er god, beder masterne telefonerne om at skrue ned for sendestyrken, så de ikke forstyrer andre og ikke bruger for meget batteri. Så generelt, jo bedre antennen er, jo bedre forholder det sig også i forhold til SAR-værdien,« siger Gert Frølund Pedersen.

Når en mobiltelefon med en dårlig antenne har forholdsvist svært ved at komme i kontakt med mobilmasten, så skruer telefonen samtidigt op for sendestyrken, hvilket både øger SAR-værdien og dræner batteriet.

»Telefonen med den dårlige antenne sender meget af tiden med det, der kaldes den maksimale sendestyrke for at få forbindelse til masten. Mens telefonerne med de gode antenner typisk ligger mellem 10 og 100 gange under den maksimale sendestyrke,« siger Gert Frølund Pedersen.

 

Retur til Artikelindex